Balanse

balanse (bɑˈlɑŋsə)
substantiv maskulin entall/singular
1. evne til å holde seg i likevekt ha god/dårlig balanse
2. likevekt holde/miste balansen
være i balanse – være i harmoni

Av og til mister jeg balansen.
Kanskje ikke så mye at jeg går på trynet, men kan hende må jeg stoppe opp og sette skikkelig sjøbein før jeg føler jeg er klar til å ta neste skritt.
I perioder i livet skjer dette oftere enn ellers, men jeg har troen på at jeg vil hente meg inn igjen og balansere videre på livets knivsegg.

Jeg har lenge skjønt at det er greit å ha god balanse som fotballspiller eller når jeg står på stige for å male huset. Uten balanse er det fort gjort å bli finta ut eller falle og slå seg. Det har jeg for så vidt opplevd opptil flere ganger…

Det har tatt meg lenger tid å finne ut hvor viktig det er å ha balanse i livet.
Den første gangen jeg virkelig begynte å tenke på livet, sånn virkelig tenke over det, og lure på hvordan man skal leve livet best mulig, var kanskje da jeg lærte om «den gyldne middelvei» og leste Hermann Hesses «Siddharta«.

I kristendomsfaget i tidligere år lærte vi om det dobbelte kjærlighetsbud og om hvordan vi skulle behandle andre som vi ville bli behandlet selv, men jeg kan ikke huske at vi lærte noe om hvordan vi skulle behandle oss selv. Det gjorde vi kanskje, uten at jeg tok særlig notis av det, eller skjønte det da.
Vi fikk jo noen læresetninger om hvordan mennesket burde leve sitt liv, men jeg tror altså ikke jeg begynte å tenke ordentlig på hvordan jeg skulle leve mitt før jeg var et godt stykke inn i tenårene. Da ble det interessant å se på mulighetene de forskjellige veiene i livet kunne gi, samtidig som jeg begynte å bekymre meg for alt mulig som skulle komme seinere i livet.

«Vi kan ikke ha det bra hele tiden! Vi er nødt for å ta nedturene også, ikke bare oppturene»
Christine Otterstad i sin egen blogg, http://christineotterstad.com/2014/01/16/en-mors-bekymring/

Det er likevel først de seneste årene jeg har klart å sette ord på hvordan jeg ønsker å leve, i balanse. Alle religioner snakker om balanse og noen har egne begreper, som yin og yang, middelveien. Det å finne balansen i livet tror jeg ikke det finnes noen fasit på, men jeg tror jeg må kunne være trist for å være glad, kunne rote for å rydde, kunne falle for å kunne reise meg, kunne tape for å vinne, kunne gå til høyre for å gå til venstre…den perfekte balansen finner jeg sikkert aldri, men jeg skal nå prøve.

Jeg har plassert min blogg i Årdal på ;norske bloggkart!